כל מה שצריך לדעת על פתיחת עוסק מורשה

ישראלים רבים מבקשים להביא לידי ביטוי את יכולותיהם באמצעות הקמת עסק. יזמות עשויה להניב רווחים גבוהים מאוד, ולא "רק" מבחינה כספית, ואחת הדרכים המקובלות לפעילות עסקית היא על תקן "עוסק מורשה" – הגדרה בחוק מס ערך מוסף משנת 1975 לפיה מדובר בבעל עסק שמורשה לקזז תשלומי מע"מ על רכישות שביצע עבור העסק ובמקביל הוא מחויב לגבות מס זה מלקוחותיו ולהעבירו אל רשות המסים. בהתאם פתיחת עוסק מורשה היא תהליך פורמלי נפוץ, וכדאי לדעת איך משלימים אותו בזמן הקצר ביותר.

אילו עוסקים הם מורשים ואילו פטורים?

אופציה שנייה לפעילות עסקית היא כ"עוסק פטור" – בעל עסק אשר פטור מחובת גביית המע"מ מלקוחותיו (ובמקביל הוא אינו יכול לקבל החזרים עבור תשלומי מע"מ שנכללים בהוצאותיו). הפרמטר העיקרי לקביעה האם עוסק הוא פטור או שמא חובה עליו לבצע פתיחת עוסק מורשה הוא היקף הכנסותיו השנתי: עד לסכום מסוים (נכון ל-2018, כ-100,000 ש"ח) ניתן להיות עוסק פטור, ומעל לרף זה כבר ישנה חובת קבלת תעודת עוסק מורשה. בעלי מקצועות מסוימים – למשל עורך דין או אדריכל – מחויבים ברישום כעוסקים מורשים גם עבור היקפי הכנסות נמוכים יותר.

כיצד מתבצעת פתיחת עוסק מורשה?

על-מנת לקבל תעודת עוסק מורשה אשר מאפשרת פעילות כחוק, יש להגיע למשרדי מס ערך מוסף האזוריים, בהתאם למיקום העסק. המסמכים אותם יש להגיש הם טופס 821, תעודת זהות, חוזה שכירות של המקום בו עתיד העסק לפעול, אסמכתא לגבי חשבון הבנק של העסק (אישור מהבנק או צילום צ'ק מבוטל) ולעתים גם מסמכים נוספים בהתאם לתחום הפעילות הספציפי של העסק. אופציה נוספת היא לבצע פתיחת עוסק מורשה אונליין.

היתרונות של עוסק מורשה

ישנם בעלי עסקים אשר מעדיפים להירשם כעוסקים פטורים, וזאת משני טעמים עיקריים: ראשית, על-מנת שלא יידרשו לגבות מע"מ מהלקוחות וכך יוכלו להציע להם מחירים אטרקטיביים יותר, ושנית, על-מנת לחסוך את חובת הגשת הדוחות החודשיים או הדו-חודשיים. יחד עם זאת מומלץ במרבית המקרים כן לקבל תעודת עוסק מורשה שכן פעילות עסקית שמלכתחילה מוגבלת בהיקפה (לרף של כאמור 100,000 ש"ח בשנה) לא מספקת תגמול מלא לבעליה, מה גם שבסופו של דבר עוסק פטור עלול להיתפש ע"י הלקוחות כעסק קטן ולא מספיק רציני.