מה עושה מפיק בפועל?

לא מעט סרטים וסדרות טלוויזיה עוסקות במה שקורה מאחורי הקלעים, זו הדרך שלהם לספר לצופים מה מתרחש מאחורי המצלמות, כשהם רואים את מה שקורה לפני המצלמות. כמובן שהרבה פעמים הסיפור הוא מוגזם, מוקצן, וכולל אלמנטים שלא באמת מתרחשים במציאות.

אחת מדמויות המפתח בהן עוסקים לא מעט באותם סרטים וסדרות, הוא המפיק. אותה דמות שעומד מעל כולם ומנווטת את הספינה ומובילה אותה אל התוצר הסופי. בלעדיה אי אפשר לנהל ולבצע את העסק, אף על פי שחשוב לומר, שבמקרים רבים למפיק אין כוח או מילה בכל מה שקורה מבחינה יצירתית, זה התפקיד של הבמאי או התסריטאי, אך במקרים מסוימים, גם למפיק יש משמעות בהיבטים אלו.

מה בעצם עושה מפיק?

לפני שאנחנו נסביר בקצרה את התפקיד של המפיק, חשוב להדגיש שהרבה פעמים אנחנו נראה בסדרות ובסרטים, בכתוביות שמציינות מי השתתף ביצירתם את הביטוי מפיק וכן מפיק בפועל. הרעיון הוא להסביר שיש מי שנחשב מפיק ונמצא מאחורי הקלעים, ויש את המפיק בפועל שעמד בפרונט של היצירה.

מפיק הוא למעשה מנהל היצירה, הוא מלווה אותה מהשלבים הראשונים שלה ועד להפצתה, הוא אחראי לגיוס כל דמויות המפתח, מהבמאי ועד אחרון אנשי הצוות, הוא עומד מאחורי בניית היצירה, מתווה את הקו הכללי שלה, עד לשלב של ההפצה בבתי הקולנוע וכן ברשתות הטלוויזיה.

על פי רוב, מפיק הוא מי שבמקצוע שלו הוא מנהל ויש לו ניסיון וקשרים בתעשייה. לא כל אחד יכול להיות מפיק, להבדיל נניח משחקנים או במאים, אשר הרבה פעמים מדובר בדמויות לא מוכרות (במקרה של במאים, לא פעם מדובר על שחקנים שבוחרים להתנסות בצד זה של העבודה). מפיק לא חייב להיות בעל ידע טכני בקולנוע או טלוויזיה, אך הוא בהחלט צריך להבין כיצד המשחק מנוהל ומה עליו לעשות.

צריך לומר, שבמהלך השנים חל שינוי בתפקידו של המפיק, בעבר הוא היה אחראי על הכל (זכורה לכולם דמותו של המפיק בסרט הסנדק שם הוא היה אחראי על גיוס שחקנים והכל), כיום כל הצד היצירתי שייך לבמאי והמפיק נמצא יותר בצד הניהולי.